La Fundació Salut i Envelliment, al taller APTITUDE amb la OMS

El passat 21 de juny, es van reunir a Toulouse els representants de la Xarxa Aptitude, un espai de reflexió entre experts i professionals relacionats amb el procés d’envelliment per debatre sobre la capacitat intrínseca: un nou concepte per definir en l’àmbit d’estudi de l’envelliment. En aquesta xarxa es troben entitats com la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària o l’Hospital de Toulouse, principal organitzador de l’encontre.

L’ús de neurotecnologies permetrà optimitzar la rehabilitació cognitiva de pacients neurològics i psiquiàtrics

Una nova plataforma tecnològica facilitarà l’estimulació i rehabilitació cognitiva de persones amb deteriorament o dèficit cognitiu com a conseqüència d’una malaltia neurològica, psiquiàtrica, demències o trastorns del desenvolupament. La plataforma “Guttmann, NeuroPersonalTrainer®”, liderada per l’Institut Guttmann i el consorci INNOBRAIN, forma part de NEXTHEALTH, la comunitat RIS3CAT liderada per Biocat, impulsada per ACCIÓ i finançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Workshop REMI al Palau Macaya

El passat dia 10/05/18 la Fundació Salut d’Envelliment de la UAB (FSiE-UAB) va organitzar el  Workshop REMI en el Palau Macaya,  dirigit als professionals que han dut o estan duent a terme la implementació del Programa REMI en els seus centres diürns o residencials d’atenció a les persones grans.

Celebrada la Jornada de Seguiment del Programa REMI

El passat divendres 18 de desembre es va dur a terme la Jornada de Seguiment del Programa REMI al recinte del CaixaFòrum. Aquesta jornada es va inaugurar amb els parlaments de la Sra. Montse Llopis, directora d'ACRA, i el Dr. Antoni Salvà, Director General de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB. La Jornada es va dividir en dues parts, una primera de presentació d'experiències del Programa REMI, i una segona de sessions de treball.

Anunciada la Jornada de Seguiment del Programa REMI

La Fundació Salut i Envelliment de la UAB i l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) celebraran el proper dilluns 18 de desembre al Caixa Fòrum de Barcelona la jornada de seguiment i cloenda del Programa REMI. Aquesta jornada, dirigada als professionals dels 81 centres participants en el programa, servirà com a punt de trobada d'experiències i propostes de millora.

El Programa REMI ja ha arribat als 80 centres, i comença la primera sessió de Formació.

La Jornada del 21 de setembre organitzada per ACRA per presentar el Programa Remi va permetre el reclutament de 45 centres d’atenció social i sòcio-sanitària i, a data d’avui, ja hem arribat als 80 centres en tota Catalunya. Seguint el calendari previst, ja han començat les formacions del Programa REMI, per implementar la intervenció en Reminiscència en els centres participants durant aquest mes de setembre.

Presentació del programa REMI

El programa REMI pretén contribuir a la prevenció del deteriorament cognitiu en persones grans amb dependència, així com a la reducció dels símptomes en aquelles que ja el tenen. El seu disseny, basat en la Teràpia de Reminiscència, ha estat una iniciativa de la Fundació Salut i Envelliment (FSiE) de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) participa com a sòcia col·laboradora del seu pla de desenvolupament i difusió a Catalunya.

De què parlem quan diem envelliment actiu?

El passat 5 de juliol es va presentar el llibre De què parlem quan diem envelliment actiu? publicat per la Fundació Salut i Envelliment amb el patrocini de Fundació Agrupació. Aquesta publicació explica  com es pot prevenir la dependència promovent estils de vida saludable i entorns favorables. L’estil de vida depèn dels nostres hàbits. Sempre estem a temps de poder-lo variar i adequar-lo a les nostres necessitats de salut. No s’hi valen excuses! Podeu consultar la versió digital del llibre a la seció de publicacions d'aquesta mateixa web.

El Programa REMI, finalista dels Premis La Caixa a la Innovació Social 2016

El Programa REMI de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB ha estat reconegut com a finalista dels Premis La Caixa a la Innovació Social 2016. Aquest projecte, dirigit per Toni Rivero i coordinat per Sara Domènech, pretén contribuir a la prevenció del deteriorament cognitiu en persones grans amb dependència, així com a la reducció dels símptomes en aquelles que ja el tenen. El seu disseny, basat en la Teràpia de Reminiscència, ha estat una iniciativa de la Fundació Salut i Envelliment (FSiE) de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) participa com a sòcia col·laboradora del seu pla de desenvolupament i difusió a Catalunya.

La Fundació Salut i Envelliment UAB participa com a membre institucional a la Fira Healthio 2017

Organitzat per Fira de Barcelona, Healthio vol ser una plataforma d'intercanvi de coneixement i experiències pilot i comercials en què es presentin i experimentin les noves innovacions mèdiques en quatre àmbits (benestar, medicina personalitzada, malalties cròniques i envelliment).

XIIIà ed. dels Esmorzars Sanitaris amb la Sra. Alba Vergés

Ens posem en marxa amb la tretzena edició dels "Esmorzars Sanitaris" i en aquesta ocasió comptarem amb la presència com a ponent de la Sra. Alba Vergés, Diputada del Parlament de Catalunya pel grup Parlamentari de Junts pel Sí. i Presidenta de laMesa de la Comissió de Salut. L'acte tindrà lloc el proper 21 de març de 2017 a Casa Convalescència de Barcelona a partir de les 09:30h.

Nous tallers "Descobrir l'envelliment actiu"

La Fundació Salut i Envelliment organitza una nova edició del taller "Descobrir l'envelliment actiu" a l'Espai 210 del C/ Padilla 210 de Barcelona els propers dies 13, 15, 20 i 22 de desembre de 2016.

CatSalut aposta per "transformar" el sistema català en comptes de "reformar-lo"

El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, ha apostat durant la seva ponència sobre el futur del sistema sanitari, en el marc de l'organització de la XII ed. dels Esmorzars Sanitaris, per la transformació de l'estructura del Sistema Sanitària Català en comptes d'aplicar reformes i ha recalcat la importància de la participació ciutadana en aquest procés.

El sistema de salut, Transformació basada en 4 Eixos i 10 palanques

Barcelona, ​​07 de novembre de 2016.- Avui s'ha celebrat una nova edició dels Esmorzars Sanitaris 2.0 a Casa Convalescència, una trobada organitzada per la Fundació Salut i Envelliment, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la col·laboració de Pfizer. El convidat, en aquesta ocasió, ha estat el Sr. David Elvira i Martínez, director del Servei Català de la Salut, amb una ponència titulada "Visió del sistema nacional de salut de futur. Cap a on anem? ", Sens dubte, un tema que ha generat gran interès entre els assistents.

El projecte Reminiscència i Futbol a Ràdio Barcelona

El proppassat 21 de setembre, al programa d'esports de Ràdio Barcelona - Cadena SER "Què t'hi jugues" es va tractar el tema de futbol i l'Alzheimer en el marc del Dia Mundial d'aquesta malaltia. La investigadora del projecte Reminiscència i Futbol i Doctora en Psicologia Sara Domènech va intervenir en el programa explicant el projecte, així com el projecte REMI.

L'estudi AEQUALIS, present a la V Jornada "Una mirada a la protecció de les persones majors" a Palma de Mallorca

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) amb motiu del Dia Mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament a les persones grans, ha organitzat la V Jornada "Una mirada a la protecció de les persones grans", que ha tingut lloc al Caixa Forum de Palma de Mallorca el proppassat 15 de juny. La jornada ha estat organitzada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palma i el Centre Balears Europa, i pretenia aprofundir en aquest fenomen i entre tots fer-lo més visible i prevenir-lo.

L'estudi AEQUALIS guanya els Premis al millor projecte de investigació i a la millor experiència atorgats en el 36è congrès de la semFYC

L'estudi AEQUALIS ha obtingut 2 dels 5 Premis a les millors comunicacions del 36è Congrés de la semFYC, celebrat a la ciutat de A Coruña els dies 9, 10 i 11 de juny.

XIa edició dels "Esmorzars Sanitaris" - Honorable Sr. Antoni Comin

Ens posem en marxa amb l'onzena edició dels "Esmorzars Sanitaris" i en aquesta ocasió comptarem amb la presència com a ponent del Honorable Sr. Antoni Comín i Oliveres, Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya. L'acte tindrà lloc el proper 6 de juliol de 2016 a Casa Convalescència de Barcelona a partir de les 09:00h.

"El reptes de la salut mental en el procés d'envelliment" a Fira Gran

La responsable de l'àrea de recerca de la Fundació Salut i Envelliment i investigadora de l'estudi AEQUALIS, Laura Coll, impartirà la conferència "El reptes de la salut mental en el procés d'envelliment" dins de la jornada "Fira Gran" que tindrà lloc el proper dijous 28 d'abril a l'Auditori de la Casa del Mar (Barcelona). Aquesta jornada, organitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i FiraGran i que compta amb la col·laboració i patrocini del Grup Mémora, va adreçada a tots els professionals que treballen en l’atenció de les persones grans de Catalunya.

L'estudi Reminiscència i Futbol, mencionat al diari The Guardian

La Cursa de la UAB i la Marató de TV3, per les malalties metabòliques

El proper 13 de desembre tindrà lloc l'edició d'enguany de la Cursa de la UAB. L’objectiu d'aquest esdeveniment esportiu és tant recaptar fons per al projecte solidari La Marató de TV3 com buscar la complicitat i la participació de:

Presentada una oferta formativa de la Fundació amb ACRA

En el marc de la Jornada d’Atenció Centrada en la Persona, celebrada a l'Auditori CaixaForum de Barcelona el proppassat 1 de desembre de 2015, la Responsable de Programes Formatius d ela Fundació Salut i Envelliment, Remei Camps, va presentar una proposta de formació conjunta entre la FSiE i ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials), anomenada "El Model d’ACP en contextos d’atenció a la dependència", basada en l’atenció centrada en la persona (ACP) mitjançant una metodologia constructivista amb l’alumne en el centre de la formació.

Presentat l'estudi "Reminiscència i Futbol" al Congreso Nacional de Alzheimer 2015

En el marc del VI Congreso Nacional de Alzheimer celebrat a Valladolid del 12 al 14 de novembre de 2015, es va celebrar la ponència "Fütbol y memoria", amb la participació de representants de la Federación de Asociaciones de Futbolistas Veteranos (FEAFV), la Fundació Salut i Envelliment i l'Hospital Aita Menni de Gipuzkoa. En aquesta ponència, la responsable de recerca en l'àmbit cognitiu de la Fundació, Sara Domènech, va exposar les línies mestres i els primers resultats de l'estudi "Reminiscència i Futbol", desenvolupat des de la Fundació amb el suport de FEAFV.

Exposat l'estudi AEQUALIS al Congrés Internacional City Health 2015

La Fundació Salut i Envelliment ha exposat l'estudi AEQUALIS al Congrés Internacional "City Health 2015", celebrat els dies 5 i 6 de novembre a Barcelona. Aquesta conferència anual, que examina els conceptes d'equitat, igualtat i inclusió social, ha centrat l'edició d'enguany en el paper fonamental que les ciutats poden tenir en el desenvolupament i implementació d'iniciatives per enfrontar els problemes globals relacionats amb la salut i el benestar.

Presentació de l'estudi estudi ACTIVAS: “Assajos clínics, necessitats i percepcions de les pacients oncològiques”

L'estudi ACTIVAS: "Assajos clínics, necessitats i percepcions de les pacients oncològiques", impulsat pel Grup Acadèmic de Recerca Oncològica SOLTI, ha valorat per primer cop quines són les motivacions, pors i barreres que preocupen a les dones amb càncer de pit que participen en un assaig clínic i ha establert recomanacions de millora futura des del consens i l'homogeneïtat de criteris establerts pels experts i les pacients participants.

Estrena de la Càtedra OVM de Recerca en Serveis d'Atenció a la Gent Gran

La Fundació Salut i Envelliment ha posat en marxa la Càtedra OVM de Recerca en Serveis d'Atenció a la Gent Gran, una càtedra que té com a objectiu impulsar, contribuir i consolidar la formació, la recerca i la transferència en l’àrea dels serveis d’atenció a la gent gran. La Càtedra té vocació d’erigir-se en una plataforma per potenciar la col·laboració entre investigadors i docents de l’àmbit social i sanitari amb els docents i investigadors de la UAB i, en particular, amb el Departament de Medicina, que donen el seu suport a aquest projecte. Entre els impulsors d'aquesta càtedra es troben la Universitat Autònoma de Barcelona, el Grup Mutuam, la Fundació Vallparadís de Mutua Terrassa i L'Onada Serveis.

8 d'octubre, Dia Internacional del Mieloma Múltiple

En motiu del Dia Internacional del Mieloma Múltiple, La Plataforma de Malalties Minoritàries us convida el dijous dia 8 d’octubre de 17 a 19 hores a la Jornada que tindrà lloc a l’Aula 11+13 de Casa Convalescència, del Recinte Modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Nova publicació divulgativa

La Fundació Salut i Envelliment, en col·laboració amb la Fundació Agrupació ha publicat dins la col·lecció Envelliment saludable el nou llibret divulgatiu Estat d'ànim i depressió en les persones grans.

Mou-te, és salut!

El proper 2 d'octubre de 2015, en l'entorn de la Casa Convalescència, tindrà lloc la jornada "Mou-te, és salut!", organitzada per la Fundació Salut i Envelliment - UAB, amb l'objectiu de donar a conèixer els programes de recerca de la Fundació en l'àmbit de la promoció de l'activitat física i de la prevenció de les caigudes en persones majors de 65 anys.

La Fundació participa en un cicle de treball sobre sanitat que organitza la Societat d'Estudis Econòmics

La Fundació Salut i Envelliment ha estat convidada a participar en el nou cicle de treball sobre sanitat "Trencant mites" que organitza la Societat d'Estudis Econòmics (SEE). Aquesta iniciativa té com a finalitat posar en comú el pensament i la reflexió per proposar mesures encaminades a corregir els problemes que es plantegen arran de l'evolució demogràfica i social. El cicle compta amb la participació de diferents experts i representants de les principals organitzacions públiques i privades del nostre país.

Presentació oficial de la plataforma Red de Escuelas de Salud para la Ciudadanía

El passat 6 de juliol va tenir lloc la presentació de la plataforma web de la Red de Escuelas de Salud para la Ciudadanía, coordinada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. La xarxa, creada l'any 2012, integra a les diferents institucions d'àmbit autonòmic i estatal que tenen com a objectiu facilitar el empoderament de la ciutadania, pacients, familiars i cuidadors, mitjançant la capacitació en l'autocura i l'autogestió de la malaltia.

La Xarxa catalana de Health Promoting Hospitals rep un reconeixement de HPH International

A la 23ena Conferència Internacional de la Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut (Health Promoting Hospitals), celebrada del 10 al 12 de juny de 2015 a Oslo (Noruega), la Xarxa Catalana va ser reconeguda amb el premi al millor compliment de les línies estratègiques de la HPH.

La Fundació Salut i Envelliment i Líbero, junts contra l'Alzheimer

La revista de temàtica esportiva centrada en el futbol Líbero, juntament amb la Fundació Salut i Envelliment dins de la línia de recerca "Reminiscència i Futbol", ha engegat una iniciativa dedicada a ajudar a malalts d'alzheimer a reviure records relacionat amb el món del futbol. Així, aquesta revista ha creat quatre números especials, maquetats com si haguessin estat escrits anys enrera, i s'està preparant una plataforma que permeti personalitzar revistes amb fotografies, dades i moments especials relacionats amb el futbol que puguin ser rellevants per a les persones grans. Aquesta iniciativa ha tingut una gran repercussió als mitjans, ja sigui esportius com generals.

Esmorzars sanitaris: els canvis del sistema de pagament del Pla de Salut de Catalunya plantegen un model més adaptat a les necessitats de la població

La Fundació Salut i Envelliment UAB ha celebrat una nova edició dels Esmorzars Sanitaris 2.0 a Casa Convalescència, que ha comptat com a ponent amb el doctor Francesc Brosa, subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut). El Dr. Brosa ha tractat els reptes dels sistemes de pagament desenvolupats en els eixos estratègics del Pla de Salut actualment vigent: l'atenció integral a la cronicitat, la millora de la resolució i l'adaptació del terciarisme.

La Fundació rep el premi al millor article clínic publicat a la Revista Española de Geriatría y Gerontología

En el marc del 57è Congrés de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, i dins dels premis Bertran Baguena, que anualment concedeix aquesta societat científica als millors articles publicats  a la revista de la societat (Revista Española de Geriatría y Gerontología), la Fundació ha rebut el premi "ex aequo" al millor article de la secció clínica de 2014.

X edició dels "Esmorzars Sanitaris" - Sr. Francesc Brosa

Ens posem en marxa amb la desena edició dels "Esmorzars Sanitaris" i en aquesta ocasió comptarem amb la presència com a ponent del Sr. Francesc Brosa, subdirector del CatSalut. L'acte tindrà lloc el proper dimecres 11 de juny del 2015 a Casa Convalescència de Barcelona a partir de les 09:00h.

La Fundació participa a la Jornada Firagran 2015

El proppassat divendres 5 de juny es va dur a terme la jornada Firagran 2015, dedicada aquest any als processos d'envelliment i el model d'atenció centrat a la persona. Aquesta jornada, organitzada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, i amb la col·laboració de Memora, es consolida en la seva dissetena edició com la primera i la més important fira dedicada a la gent gran.

S'inicia el cicle "Reflexions: tecnologies per transformar l'envelliment" al Palau Macaya

El Palau Macaya inicia, el proper dia 4 de juny, el cicle “Reflexions: Tecnologies per transformar l’envelliment” en el que, durant aquest any i sota la direcció tècnica de la Fundació Salut i Envelliment i en el marc del centenari del Programa de Gent Gran de l’Obra Social ”la Caixa”, es vol promoure un debat sobre els canvis tecnològics i com aquests afecten i afectaran directament la vida quotidiana de la gent gran.

Participació de la Fundació a la Jornada sobre Envelliment a la Població Treballadora

El dies 28 i 29 de maig es va dur a terme a Barcelona la Jornada sobre Envelliment a la Població Treballadora, organitzada pel Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya , el Govern basc i l'Observatorio Vasco sobre Acoso y Discriminación. Aquesta Jornada es plantejà amb l’objectiu d’analitzar la situació actual i futura de l’envelliment de la població laboral des d’una visió integral i el més àmplia possible, per tal de contribuir a que les empreses i el conjunt de la societat s’adaptin als nous canvis amb la intenció d’adequar les condicions de treball i gestió de recursos humans per aconseguir una correcta gestió de l’edat i valorin l’opció de polítiques d’envelliment actiu.

La perspectiva de gènere en els projectes de recerca de la Fundació Salut i Envelliment

L'Observatori per a la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona, dins del projecte europeu EGERA (Effective Gender Equality in Research and the Academia), va organitzar un taller dirigit a estudiants en grau de doctorat en investigació en gènere. Aquest taller es va dur a terme del 15 al 22 de maig de 2015, i va comptar amb la participació de Laura Coll, responsable de recerca de la Fundació Salut i Enveliment, qui va fer una xerrada sobre la inclusió de la perspectiva de gènere en dos dels projectes de recerca actualment en marxa a la Fundació: el projecte SITLess, enquadrat al projecte europeu Horizon 2020, i el projecte Aequalis, inclòs a dins dels programes de recerca Recercaixa.

Una investigació de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, seleccionada entre els 48 estudis psicosocials acceptats per a la seva publicació al Congrés Annual de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO 2015)

Aquesta recerca ha estat possible amb la col·laboració de SOLTI, grup acadèmicde recerca oncològica que desenvolupa assajos clínics d'excel·lència en càncer de pit sense ànim de lucre.

Inici del projecte SITLESS

El dia 1 de Maig va iniciar-se oficialment el projecte SITLESS: Exercise Referral Schemes enhanced by Self-Management Strategies to battle sedentary behaviour. SITLESS és una iniciativa finançada per la Comissió Europea (beca 634270) dins del marc del programa Horizon 2020 amb la participació de set institucions de sis països diferents.

Nova monografia sobre farmàcia hospitalària dedicada als pacients

La Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria (SEFH) ha publicat una nova monografia dedicada al compromís de la farmàcia hospitalària amb els pacients. Coordinada pel doctor José Luis Poveda, president de l'esmentada Societat, i amb pròleg de Joan Carles March, codirector de la Escuela de Pacientes, afronta els reptes que té la farmacologia davant del fet que cada cop hi haurà més pacients amb malalties cròniques, així com també pacients cada cop més informats.

El Govern de la Generalitat distingeix amb la Creu de Sant Jordi el Dr. Miquel Vilardell

El govern de la Generalitat ha anunciat que el Dr. Miquel Vilardell, cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi, “en reconeixement al conjunt del seu treball al sector mèdic, tant en l’aspecte assistencial com en l’acadèmic i corporatiu”. El Dr. Vilardell és una de les 27 personalitats que rebrà aquesta distinció, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. El govern també ha aprovat atorgar la Creu de Sant Jordi a 15 entitats. 

Actualització de primavera d'Envellimentsaludable.com

A l'actualització de primavera del lloc web www.envellimentsaludable.com podreu trobar l'entrevista al personatge destacat, que aquesta vegada és Assumpció Vilà, Síndica de Greuges de Barcelona. Així mateix, també hi trobareu articles i recomanacions de salut sobre temes com el glaucoma o l'etiquetat dels productes alimentaris. De la mateixa manera i com sempre posem a la vostra disposició receptes per treure el millor partit dels productes de temporada de manera saludable.

IX edició dels "Esmorzars Sanitaris" - Dr. Josep Maria Argimón

Ens posem en marxa amb la novena edició dels "Esmorzars Sanitaris" i en aquesta ocasió comptarem amb la presència com a ponent del Dr. Josep Maria Argimón, director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). L'acte tindrà lloc el proper dimecres 15 d'abril del 2015 a Casa Convalescència de Barcelona a partir de les 09:00h.

Aturada temporal dels serveis web i vacances de Setmana Santa

Degut a tasques de revisió i manteniment de les instal·lacions elèctriques i de refrigeració del Centre de Processament de Dades de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'accés als serveis i projectes web de la Fundació Salut i Envelliment estarà temporalment aturat des de les 4:30 h del dimarts 31 de març, fins les 8:00 h del dimecres 1 d'abril.

Un projecte de la Fundació Salut i Envelliment, seleccionat entre els premis de la convocatòria "Recercaixa"

El passat 10 de març va tenir lloc l'acte de lliurament dels premis "Recercaixa" corresponents a la convocatòria de 2014. Un dels projectes seleccionats és l'estudi "Aequalis" de la Fundació Salut i Envelliment, un assaig clínic que té com a objectiu reduir les desigualtats en salut mitjançant una intervenció que promou l’autocura, l’alfabetització per a la salut i el capital social en persones grans que viuen en zones urbanes socio-econòmicament desfavorides. S’espera que l’estudi contribueixi a una major sensibilització de la ciutadania envers la problemàtica de les desigualtats en salut i els mecanismes que poden contribuir a mitigar-les. A més, un aspecte innovador de l’estudi és que ajudarà a entendre els efectes de la crisi econòmica en les trajectòries de salut i de participació social de les persones grans dels barris implicats, i quines conseqüències té això en la creació i reducció de desigualtats. Els investigadors principals del projecte són el Dr. Sergi Blancafort i la Dra. Laura Coll, de la Fundació Salut i Envelliment, i la Dra. Rosa Monteserín, del Centre d'Atenció Primària Sardenya.

Presentada comunicació sobre competències clau en autocura al VII Congrés Nacional d'Atenció Sanitària al Pacient Crònic

El proppassat divendres 6 de març es va presentar, dins del marc del VII Congrés Nacional d'Atenció Sanitària al Pacient Crònic que es va celebrar a Valladolid, una comunicació realitzada conjuntament per la Fundació Salut i Envelliment i el Programa Pacient Expert Catalunya © de la Generalitat de Catalunya, titulada "Competències clau per a l'autocura de malalties cròniques i la formació de formadors: disseny i pilotatge d'una intervenció dirigida a pacients experts".

La Fundació participa a la Jornada de Grups de Treball de la CAMFiC

El proppassat dissabte 28 de febrer de 2015 va tenir lloc la Jornada de Grups de Treball de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). Aquesta Jornada es centrava en l’interès en la formació continuada a través de les TICs. La Jornada va mostrar bones pràctiques i analitzà l'impacte de les tecnologies i les xarxes socials en l’aprenentatge dels adults.

El recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau acull la 8a Jornada del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries

Amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, la Comissió Gestora del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya (integrada per associacions de pacients, la Federació Catalana de Malalties Minoritàries, FEDER delegació Catalunya i la Plataforma de Malalties Minoritàries de la Universitat Autònoma de Barcelona) organitza una jornada, que tindrà lloc el dissabte 28 de febrer, de les 9.30h a les 14:30h., a la Sala Francesc Cambó del Recinte Modernista de la Santa Creu i Sant Pau, al carrer Sant Antoni Maria Claret, 167 de Barcelona.

Presentades les conclusions del projecte Easy Tablet al 10è Networking Breakfast

El proppassat 24 de febrer de 2015 es van presentar, en el marc del 10è Networking Breakfast organitzat per Sarrià-Sant Gervasi Districte de Coneixement, els resultats del projecte EasyTablet.

La Càtedra de Medicina Transfusional i Teràpia Cel·lular i Tissular de la Fundació Salut i Envelliment participa al B-Debate sobre "Advanced Cellular Therapies and Regenerative Medicine"

El passat 17 de febrer de 2015 es va dur a terme una jornada de dos dies, emmarcada en els B-Debates organitzats pel Biocat i la Fundació "la Caixa", que duia per títol "Advanced cellular therapies and regenerative medicine: the promise in the 21st century". L'objectiu d'aquestes jornades era construir una visió integral d’aquestes àrees, analitzar els reptes i oportunitats a curt i mig termini i fomentar la discussió sobre les potencialitats i limitacions d’algunes de les teràpies que evolucionen més acceleradament.

Publicat estudi sobre les urgències hospitalàries al SNS amb participació de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB

L'Oficina del Defensor del Poble ha publicat un estudi sobre les urgències hospitalàries a dins del Sistema Nacional de Salut, realitzat conjuntament amb les oficines del defensor del poble de diverses comunitats autònomes. L'objectiu de l'estudi era analitzar l'estat de les urgències hospitalàries, i com impactava el funcionament d'aquestes en els drets fonamentals de les persones que en són usuàries.

Professionals de la Fundació Salut i Envelliment col·laboren en un nou llibre sobre educació mèdica

L'Editorial Médica Panamericana ha publicat el manual "Principios de educación médica: desde el grado hasta el desarrollo profesional", un llibre que pretén donar una visió global del procés d'aprenentatge en el camp de les ciències de la salut, des de l'anàlisi de perfils competencials i les metodologies disponibles, fins les diferents tècniques d'avaluació i les formes d'organització, gestió i control de la qualitat.

El projecte de la Universitat dels Pacients al mitjans

El primer principi expressat en el Decàleg dels pacients, resultat de la Declaració de Barcelona de les associacions de pacients elaborada per la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, aquests necessiten informació de qualitat contrastada segons criteris d'acreditació explícits i proporcionada per professionals , preferentment metges . Aquest principi contempla el respecte a la pluralitat de les diverses fonts i agents d'informació. A més a més, en termes de consum de la informació, aquest punt de la Declaració expressa la necessitat que les informacions siguin produïdes en un llenguatge intel·ligible i adaptat a la capacitat d'entesa dels pacients.

Finalitza la fase de pilotatge del nou model de formació per a pacients de la Fundació Salut i Envelliment

La Fundació Salut i Envelliment (FSiE), a través del projecte de la Universitat dels Pacients, ha finalitzat recentment el pilotatge d'un nou model de formació modular adreçat a pacients crònics. Aquest programa formatiu té com a objectius principals facilitar a persones afectades per malalties cròniques competències clau per a l'autocura, pautes per a la conducció de grups i eines pràctiques per a l'avaluació de la informació sanitària a Internet. Aquest model neix a partir de l'àmplia experiència i expertesa adquirida durant els darrers anys per part del professionals de la FSiE en el disseny, la metodologia i el desenvolupament d'intervencions per a la promoció de l'autocura i la formació de formadors. 

Editada una guia d’alfabetització per a la salut dirigida als professionals

Des del Grup de Treball d’Alfabetització per a la Salut de la Xarxa Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut (HPH-Catalunya) s’ha editat una guia d’alfabetització per a la salut dirigida als professionals que té com a finalitat principal la millora de la comunicació entre professionals i pacients o persones ateses.

Presentat el dossier Temps i gent gran

El passat dia 16 de desembre, va tenir lloc al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, la presentació del Dossier Temps i gent gran, a càrrec de la seva autora, la investigadora de la Fundació Salut i Envelliment Gabriela Gómez. Així mateix també es va presentarà la Iniciativa per a la Reforma Horària, per part de Fabià Mohedano.

La Universitat dels Pacients participa a la I Jornada sobre la Xarxa d'Escoles de Salut per a ciutadans celebrada a Santander

El proppassat 11 de desembre es va celebrar a Santander a I Jornada sobre la Xarxa d'Escoles de Salut per a Ciutadans. Aquesta jornada, que fou inaugurada per la sots-directora general de Qualitat i Cohesió del Ministeri de Sanitat, Paloma Casado, va servir per conèixer l'experiència de les escoles de salut per a ciutadans i dels programes de pacients experts i actius, així com els resultats obtinguts. La jornada fou un èxit d'organització i assistència, i hi van assistir nombroses organitzacions de pacients de Cantàbria.

Celebrada una nova edició dels Esmorzars Sanitaris

El proppassat 10 de desembre va tenir lloc la vuitena edició dels Esmorzars Sanitaris a Casa Convalescència. En aquesta ocasió, la convidada fou la sra. Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La seva conferència, titulada "Els reptes de la salut mental" es va centrar en avaluar els beneficis i analitzar els reptes pendents de l'aplicació del Pla de Salut Mental a Catalunya.

La Fundació porta la seva experiència amb el Programa Pacient Expert Catalunya a les 4es Jornades del Pla de Salut de Sitges

Els proppassats 27 i 28 de novembre van tenir a lloc a Sitges les 4es Jornades del Pla de Salut, organitzades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La jornada anual del Pla de salut s’ha consolidat com una data de referència del sector on es presenta el grau de desenvolupament de l’estratègia del Govern i es converteix en un espai per compartir el coneixement dels professionals.

Creació i adscripció de l’Escola Doctor Robert a la Universitat Autònoma de Barcelona

El proppassat 13 de novembre es constituí el Consell Acadèmic i el Comitè Directiu de la recentment creada Escola Doctor Robert, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir estudis universitaris oficials.

La Fundació Salut i Envelliment UAB presenta l'estudi pilot de reminiscència basada en el futbol al CRE de Salamanca al costat de Vicente del Bosque i Michael Robinson

El 20 i 21 de novembre de 2014 va tenir lloc a Salamanca, a la seu del Centro de Referencia Estatal de Atención a personas con enfermead de Alzheimer y otras demencias, la presentació de l'estudi pilot sobre "Reminiscència basada en el futbol", que dirigeix la Fundació Salut i Envelliment, promogut i finançat per la Federación Española de Asociaciones de Futbolistas Veteranos (FEAFV).

Participació a les Jornades sobre adherència al tractament

El dimecres 19 de novembre va tenir lloc al CaixaForum.Obra Social "la Caixa" de Palma de Mallorca la jornada acadèmica i divulgativa sobre adherència al tractament "Cumple tu tratamiento y sé feliz", organitzada per la Fundació de les Ciències Farmacèutiques de Illes Balears (FCFIB). En aquesta jornada, la responsable d'informació de la Universitat dels Pacients i investigadora de la Fundació Salut i Envelliment, Giovanna Gabriele, va participar com a experta convidada a impartir la ponència "Comprometidos con el paciente" per explicar la visió que des de la Fundació es té de la l'adherència al tractament des de la vesant de la perspectiva del pacient.

Usos del temps en les persones grans a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha publicat aquest estudi, realitzat per la Fundació Salut i Envelliment, de la mà de la seva investigadora Gabriela Gómez. S'hi analitzen els usos del temps de les persones grans residents a la ciutat de Barcelona, tot aportant una visió àmplia de la vida quotidiana durant la vellesa. Les persones grans i els usos del temps convida a reflexionar sobre les possibilitats i les limitacions de les persones grans a l'hora de decidir com fer servir el seu temps.

4a Jornada Hèlios Pardell sobre Acreditació en Formació Continuada

El proppassat 23 d'octubre de 2014 va tenir lloc la 4a Jornada Hèlios Pardell sobre Acreditació en Formació Continuada organitzada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS). La Jornada, realitzada a l'auditori del CosmoCaixa a Barcelona, pretenia consolidar la feina duta a a terme pels consells tècnics de les diferents professions a partir de dos objectius: a) Reflexionar sobre les estratègies que cal implementar per avaluar l’impacte de la formació continuada en els serveis de salut i b) Mostrar el nou aplicatiu informàtic que servirà per gestionar el sistema d’acreditació.

La Fundació Salut i Envelliment UAB inicia el seu camí

El 15 d'octubre de 2014 s'ha fet oficial la constitució de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, com a resultat del procés de fusió de la Fundació Doctor Robert, la Fundació Josep Laporte i la Fundació Institut Català de l'Envelliment. 

IV Convenció de les veus de les persones grans

Gabriela Gómez, investigadora de la Fundació Salut i Envelliment, va participar a la primera conferència preparatòria, on va parlar dels usos del temps en les persones grans i de les relacions entre les generacions.

Jornada

La jornada va tenir lloc el dijous 5 juny 2014 de 09,30 h a 14,00 h, al Saló d'Actes de l'Hospital la Fe de València, i estava organitzat per la Plataforma sense Dolor, iniciativa conjunta de la Fundació Grünenthal i la Fundació per a la Investigació en Salut (FUINSA). 

"La segona evolució de la farmàcia " va centrar la VII edició del Esmorzars Sanitaris 2.0

El president del Consell de Col · legis Farmacèutics de Catalunya i del Col · legi de Farmacèutics de Barcelona, ​​Jordi de Dalmases , ha estat el protagonista de la setena edició del Esmorzars Sanitaris 2.0 a Casa Convalescència , que organitza la Fundació Josep Laporte de la Universitat Autònoma de Barcelona ( UAB ) , amb la col · laboració de Pfizer.